Duminică, 2024-11-24, 8:50 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS
bani pe internet
Principala
Inregistrare
Login
Menul site-ului

Statistica

Total online: 6
Vizitatori: 6
Utilizatori: 0

Statistici

Forma intrarii

TIPURI

Rece sau calda, dulce sau sarata, in privinta apei chiar si pestii au nevoi speciale. Astfel exista acvarii marine si acvarii de apa dulce, cu apa rece sau calda. Mai exista diferente si in cadrul urmatoarelor tipuri de acvarii:


Acvariul comun (clasic)

Este cel mai raspandit tip de acvariu pentru pesti tropicali, ce imbina diferite tipuri de plante si specii de pesti, fiind recomandat in mod special incepatorilor. In acest caz este foarte important ca aceste specii sa fie compatibile, atat din punct de vedere al comportamentului, cat si din cel al cerintelor de temperatura si parametrii apei. 


Acvariu de specie

Este utilizat la cresterea unei singure specii de pesti, care adesea necesita conditii deosebite de care se va tine seama la conceperea si realizarea acvariului. Deseori aceste acvarii sunt folosite la reproducerea speciilor respective.



Acvariu biotop

Termenul este putin derutant deoarece in realitate fiecare acvariu este un biotop. Cu toate acestea, prin acvariul biotop se intelege ca atat pestii, cat si plantele din el sunt originare din acelasi mediu natural.



Acvariu crescatorie

Utilizat indeosebi de specialisti, acest tip nu se distinge neaparat printr-un design atractiv. Apa din aceste bazine are propietati specifice, cateodata extreme, necesare in reproducerile, uneori dificile, ale anumitor specii de pesti.

PLASAREA

Daca v-ati decis ce tip de acvariu doriti, ar trebui sa incepeti sa va ganditi la dimensiunile sale, la locul unde va fi plasat si la accesoriile necesare.



Cateva sfaturi generale:

* Amplasamentul optim: Un colt de camera fara iluminare naturala directa.
* Este foarte important ca in apropierea acvariului sa se afle o priza.
* Zonele mai intunecoase din camera sunt mai potrivite ca amplasament, scotand totodata mai bine in evidenta orice acvariu.
* Luati in considerare greutatea pe care o poate sustine suportul acvariului.

Pentru ca pestii sa se simta "ca acasa” in acvariul lor este foarte important sa tinei seama de anumiti facori cand alegeti unde sa il plasati. Aveti nevoie de o suprafata orizontala, neteda, ferita de orice vibratii, care sa suporte fara probleme greutatea acvariului si cu o priza in arpopiere. Nu lasati niciodata acvariul in plina lumina deoarece lumina soarelui favorizeaza cresterea excesiva a algelor si duce la incalzirea apei. Evaluati cu grija greutatea intregului ansamblu: adaugati la greutatea acvariului gol accesoriile, plus un kg pt fiecare litru de apa, plus greutatea nisipului. Chiar si un bazin relativ mic de 80l cantareste destul de mult si, odata umplut, este foarte dificil de mutat. Intre suprafata pe care va fi asezat acvariu si acesta, puteti pune o placa de polistiren ce va prelua eventualele nereguularitati, protejand astfel fundul bazinului.


AMENAJAREA

Orice cladire trebuie mai intai proiectata. De ce sa nu deveniti un "arhitect de acvarii”?! 

Nisipul

Dupa ce acvariul a fost bine curatat, clatit cu apa si asezat in locul ales cu grija, incepeti prin a aseza substratul. In el isi fixeaza plantele radacinile si este in acelasi timp habitatul micro-organismelor atat de importante pentru echilibrul biologic optim. Un nisip cu granulatie intre 3-6 mm este bun pentru acvariile obisnuite. Spalati bine pietrisul inainte de-al pune in acvariu pentru a preveni tulburarea apei. Dupa spalare, el va deveni insa steril neputand furniza material nutritiv pentru radacinile plantelor.


Plantele

Plantele de acvariu au rol decorativ, dar mai sunt importante si din alte motive. Ele produc oxigen, ajuta la descompunerea toxinelor produse de excrementele pestilor, servesc ca locuri de depunere a icrelor pentru unele specii, constitui ascunzisuri naturale si marcheaza limite teritoriale.



Decorarea

Oferale pestilor tai propia lume subacvatica! Utilizati roci sau radacini, pe care le puteti gasi la cele mai multe pet-shopuri. Nu incarcati acvariul cu prea multe elemente decorative pentru ca pestii trebuie sa aiba spatiu de inot. Curatati bine radacinile si pietrele ( pe unele va trebui sa le fierbeti ) si incercati sa folositi numai roci ce nu elibereaza minerale in apa.



ECHIPAMENTELE

In acvaristica nu se pot obtine rezultate bune fara utilizarea tehnologiei. La urma urmei, cu totii incercam sa oferim pestiilor cele mai bune conditii de viata, conforme cu necesitatiile speciilor espective si cat mai apropiate de caracteristiciile habitatului natural.

Incalzirea

Pestii tropicali au nevoie de o apa tropicala cu temperatura intre 24-27 grade Celsius (chiar mai mult, pentru depunere sau imperechere) astfel incat orice acvariu de apa dulce tropicala necesita echipamente de incalzire.

Filtrele

In orice acvariu, apa are nevoie de o filtrare permanenta. Filtrul este cel care creeaza un circuit continuu si pastreaza apa curata. Datorita bacteriilor care devin stabile in materialul filtrant, excrementele pestilor sunt descompuse printr-un prces biologic, formand compusi nedaunatori.

Iluminarea

 luminarea artificiala este indispensabila, lumina fiind un factor decisiv in cresterea plantelor. Daca sursa de lumina nu este prezenta sau este prea slaba plantele nu vor creste suficient. Aparitia algelor poate fi cauzata si de o iluminare necorespunzatoare. In general plantele au nevoie de 10-12 ore de lumina in fiecare zi, ce poate fi furnizata de tuburi fluorescente cu lumina alba.

Am scris acest articol pentru ca am observat ca sunt multi incepatori pe forum si ma gandesc sa ajute. Imi cer scuze pentru eventuale greseli gramaticale.
Pentru a scrie articolul am folosit cateva informatii Tetra si restul doar experienta propie
Prietenii site-ului
Online Money filelist Anunturi Gratuite Bancuri si Texte Haioase In Sfarsit Nefumator Biletul Zilei

Feed

Cautare

Calendar
«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930


Copyright Nickalls © 2024